För att förstå och på rätt sätt tillämpa den lagstiftning som har betydelse för din verksamhet krävs kunskap och metodik men även tid och resurser. Vi kan hjälpa dig och din organisation att leva upp till gällande lagstiftning och att följa med i de ständiga förändringar som sker.
Du kan få hjälp med allt från tolkning och tillämpning av lagstiftningen inom bland annat miljö, arbetsmiljö, energi och fastigheter, till rådgivning och stöd i enskilda tillstånds- och myndighetsärenden.
Via Miljöparagrafen, vår webbaserade lagdatabas, kan du prenumerera på en företagsanpassad lagbevakning där vår miljörättsjurist hjälper dig att tolka och efterleva gällande regler.
Ansvarig för affärsområdet Juridik är
Anna Liszke
e-post:
Mer om våra tjänster
Tillståndsprövning enligt miljöbalken
Tolkning och tillämpning av lagstiftning
Miljöparagrafen (lagbevakning)
Revision av lagefterlevnad
Upprättande av verksamhetens egenkontrollarbete
Stöd i myndighetskontakter
Säkerhetsrådgivning
Miljöchef och samordnare – Framtidsavtal
Miljökonsekvensbeskrivningar
Revisions vid företagsförvärv - Due Diligence-undersökningar
Envimas nätverk för miljö och hållbarhet
HÅLL BALANSEN PÅ DEN JURIDISKA VÅGEN
Tillståndsprövning enligt miljöbalken
Vi på Envima har lång erfarenhet av att upprätta tillståndsansökningar och miljökonsekvensbeskrivningar, MKB enligt miljöbalkens krav och myndigheternas tolkningar.
Vi tar ofta en projektledarroll och stödjer dig i hela processen från förstudie, samråd till färdigt tillståndsbeslut. Vi kan även agera ombud vid förhandling med Mark och miljödomstolen.
Vi har en egen Miljöjurist och är därmed väl insatta i lagstiftningens krav och myndigheternas tolkningar. Med vår erfarenhet hjälper vi dig att tolka gällande krav och hur de bäst tillämpas i er verksamhet.
Ett smart sätt att bevaka lagstiftningen som berör Er verksamhet.
Myndigheter och miljöledningsstandarder ställer höga krav på företag, samtidigt som miljölagstiftningen ofta förändras. Det krävs mycket tid och kunskap för att följa med. För att stödja våra kunder i det arbetet startade vi Miljöparagrafen.
Miljöparagrafen är en internetbaserad lagförteckning som anger hur gällande lagstiftning berör just er verksamhet. I er företagsspecifika lagförteckning ges en kortfattad och lättförståelig information över hur ni berörs, information om de senaste förändringarna och vilka åtgärder som eventuellt ska vidtas på grund av lagändringarna.
Miljöparagrafen har nöjda användare inom en mängd olika branscher. Välkommen att bli en av dem!
Alla verksamheter som omfattas av bestämmelserna i miljöbalken och dess följdlagstiftning skall skaffa sig kunskap om vilka lagkrav som gäller för den verksamhet som bedrivs och kontrollera att dessa bestämmelser efterlevs.
Att kontinuerligt utvärdera att lagkrav och andra bindande krav, som verksamheten berörs av, verkligen efterlevs är också ett av kraven i den internationella standarden för miljöledningssystem ISO 14001.
Vi erbjuder dig en inarbetad metod som säkerställer att kraven uppfylls.
REVISIONSPLAN
Omfattningen av de lagar och andra krav som berör verksamheten skiftar mellan företag. I samarbete med er upprättar vi därför en revisionsplan som sträcker sig mellan 1 till 3 år beroende på omfattning av berörd lagstiftning. Detta ger en möjlighet att under den period som revisionsplanen anger uppfylla kravet på att utvärdera att samtliga för verksamheten tillämpliga lagkrav följs.
GENOMFÖRANDE
Lagrevisionen genomförs på plats hos er utifrån den omfattning som vi gemensamt fastställt i revisionsplanen. Revisionen utgår ifrån er befintliga lagförteckning. Genom dokumentgranskning, intervjuer samt rundvandring i verksamheten sker en kontroll av i vilken mån de lagar och andra krav som identifierats efterlevs. Revisionen genomförs av erfarna miljökonsulter, miljöjurist och/eller certifierad miljörevisionsledare från Envima för att säkerställa rätt kompetens.
REVISIONSRAPPORT
Resultatet från revisionen sammanställs och rapporteras skriftligen. I revisionsrapporten redovisas även eventuella lagöverträdelser samt vad som bör beaktas av verksamheten för att undvika framtida överträdelser.
Vi bistår dig i kontakter med myndigheter och reder ut deras förväntningar och krav. Vi har lång erfarenhet från kontakter med olika myndigheter och är vana vid att hitta rimliga överenskommelser som uppfyller samtliga berörda parters behov.
Säkerhetsrådgivning för transport av farligt gods.
Alla verksamheter som avsänder eller transporterar farligt gods, ska ha en säkerhetsrådgivare. Säkerhetsrådgivarens främsta uppgifter är att se till att lagstiftningen inom farligt gods-området efterlevs, förebygga att olyckor inträffar samt ge råd till ledningen om verksamhetens farliga godsverksamhet.
Vi erbjuder dig externa säkerhetsrådgivare inom transport av farligt gods på väg (ADR-S). Envima har två utbildade säkerhetsrådgivare.
Kontakta oss för mer information:
Andreas Sahlman, 0705 - 23 41 35 ,
RÅDGIVNING
Vi stödjer dig i tolkningsfrågor av farligt gods-lagstiftningen, hur omfattas ert företag?
NULÄGESANALYS
Vi upprättar nulägesanalyser avseende befintligt transportflöde av farligt gods, rutiner och kompetens i företaget.
RUTINER
Vi hjälper dig att ta fram rutiner som säkerställer att lagstiftningen efterlevs samt att olyckor inom farligt gods- området kan förebyggas. Exempel på rutiner är godsdeklarationer för farligt gods och användarvänliga checklistor för hantering, lossning och utleverans av farligt gods.
ÅRLIG RAPPORT
Uppdraget som extern säkerhetsrådgivare innefattar bl a att upprätta en årsrapport som beskriver verksamhetens farliga gods-verksamhet. Rapporten, som upprättas efter ett platsbesök hos er, innehåller förbättringsförslag inom områdena utbildning, hantering och rutiner.
UTBILDNING
Vi genomför utbildningar, i enlighet med kraven i kap. 1.3 i ADR-S, som belyser hur det farliga godset ska hanteras samt hur ni berörs av lagstiftningen. Vi anpassar givetvis utbildningarna efter ert företag och era behov.
REFERENSER
FnSteel, SMF-Skylt AB, Luvata Söderköping AB, Applied Composites AB.
Vårt koncept Framtidsavtal innebär att vi utifrån dina behov anpassar ett långsiktigt uppdrag där vi tar ansvar för att er miljö- och hållbarhetsarbete håller en jämn hög nivå samt uppfyller kravet på ständig förbättring.
Vi hjälper dig att upprätta miljökonsekvensbeskrivning (MKB) enligt miljöbalken och myndigheternas krav. I MKB beskrivs den planerade verksamhetens miljökonsekvenser vilka jämförs med det fastlagda nollalternativet.
Vi jämför även olika lokaliseringar enligt gällande krav och överenskommelser med myndigheter.
Revisions vid företagsförvärv -
Due Diligence-undersökningar
Vi hjälper dig att undvika miljörisker vid företagsförvärv eller införskaffande av nya fastigheter. I samarbete med dig och under erforderlig diskretion genomför vi genomför intervjuer, dokumentgranskning och inspektioner för att bedöma behovet av kompletterande utredningar och provtagningar.
Ofta uttas vissa prover i mark, grundvatten och byggnader för att minska riskerna att det finns föroreningar i mark eller byggnad. Resultaten sammanställs i en rapport innehållande förslag till vidare åtgärder som kan ligga till grund för beslutet.
Vill du utbyta erfarenheter, få inspiration och hjälp i miljö- och hållbarhetsarbetet?Gå med i Envimas Nätverk för Miljö och Hållbarhet och bli en av våra engagerade medlemmar som driver miljö- och hållbarhetsarbetet i sina organisationer och branscher.
Syftet med nätverket är att du som medlem ska kunna utveckla din organisations miljö- och hållbarhetsarbete genom att diskutera aktuella miljö- och hållbarhetsfrågor samt utbyta erfarenheter med personer som driver arbetet i sina organisationer.
Nätverket träffas fyra gånger per år och varje nätverksträff har ett tema som medlemmarna väljer. Exempel på teman kan var allt från ISO standarder, hållbarhetsredovisning, kemikaliehantering till cirkulär ekonomi. Nätverket koordineras av våra miljö- och hållbarhetskonsulter som också bistår med sin kunskap och kompetens.
Priset är 5500 kr ex. moms per medlem och år. Om du har en eller flera kollegor som vill vara med kostar det 2500 kr ex. moms för varje ytterligare person som anmäler sig från din organisation.
Har du några frågor eller är du intresserad av att bli medlem? Kontakta våra ansvariga på respektive ort så berättar vi mer.