Nu har EU Kommissionen presenterat sitt förslag för att förenkla och förtydliga regleringen inom hållbarhetsrapporteringsområdet, förslaget som går under beteckningen Omnibus. Genom att se över och samköra CSRD, CSDDD och Taxonomin har syftet varit att underlätta och minska rapporteringsbördan framför allt för mindre bolag.
Några av huvudpunkterna som föreslås:
– Endast stora företag med mer än 1 000 anställda och antingen en omsättning över 50 miljoner euro eller en balansomslutning över 25 miljoner euro omfattas av rapporteringskraven. Detta innebär att antalet företag som omfattas minskar med cirka 80 %.
– Kommissionen kommer att revidera den delegerade akten om ESRS för att kraftigt minska antalet datapunkter, klargöra otydliga bestämmelser, förbättra samstämmighet med annan lagstiftning och minska rapporteringskraven.
– Paketet föreslår att rapporteringskraven för stora företag som ännu inte börjat tillämpa CSRD, samt för noterade SME (våg 2 och 3), skjuts upp med två år.
Visst ser vi att det nya Omnibusförslaget innebär en ordentlig omsvängning från EU, men den grundläggande inriktningen i den gröna omställningen ligger fortfarande fast, inklusive både CSRD och CSDDD. Viljan att effektivisera och minska den administrativa bördan är i grund och botten en god sak, som kan bidra till att ge hållbarhetsarbetet legitimitet på lång sikt. Mycket positivt att den dubbla väsentlighetsanalysen som är ett viktigt stöd i att bedöma hur vi påverkar och påverkas av klimatförändringar inte har tagits bort.
Det viktiga nu är att inte skjuta upp eller släppa taget. Vi ser det som affärskritiskt och avgörande på lång sikt att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågorna och både hoppas och tror att många företag kommer fortsätta att driva hållbarhetsarbetet för att öka sitt försprång. Vi råder därför våra kunder att:
– Fokusera på affärsnyttan. Även om lagstiftningen förändras kommer hållbarhetsfrågorna påverka konkurrenskraften framåt.
– Tillförlitlig data är en förutsättning för att kunna fatta korrekta strategiska affärsbeslut i en föränderlig omvärld.
– Transparens kommer att efterfrågas av investerare, kunder och samarbetspartners även imorgon.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är mycket som vi ännu inte vet. Omnibus är fortfarande ett förslag och vad det kommer att resultera i är ännu oklart. Först ska det beslutas på EU-nivå, både i rådet och parlamentet. Och därefter är det upp till varje enskilt medlemsland att fatta beslut. Tills vi har allt på plats är det fortfarande hållbarhetsrapporteringsreglerna i ÅRL som gäller för oss i Sverige.
Behöver du någon att bolla med kring hur just ditt företag påverkas och vad ert nästa steg ska vara? Tveka inte att kontakta vår CSRD-expert cecilia.larsson@envima.se
Här kan du ta del av frågor och svar om förslagen Q&A on simplification omnibus I and II