Välkommen Ellen!

2019-10-01

Lär känna vår nya kollega Ellen! Hon är utbildad miljövetare vid Linköpings universitet och har arbetat som miljöstrateg i Habo och Mullsjö kommuner sedan examen. Hon blev uppmärksammad för sitt klimat- och miljöarbete vid kommunerna av Aktuell hållbarhet och hamnade på deras lista över spännande hållbarhetstalanger 2019.

Kan du berätta lite om dig själv?

– Absolut, jag heter Ellen Lindberg och det här är min första dag som miljö- och hållbarhetskonsult, tidigare har jag arbetat som miljöstrateg i Habo och Mullsjö kommuner. Innan jag jobbade som miljöstrateg så läste jag till miljövetare i Norrköping vid Linköpings universitet. Jag kommer ursprungligen från Jönköping, är både uppvuxen på landet utanför Jönköping och i de mer centrala delarna, det var även där jag bodde innan jag flyttade hit till Stockholm. Jag har länge längtat efter att flytta till Stockholm och nu fick jag chansen och tog den. Det känns väldigt spännande och härligt att både byta stad och jobb.

Vad gjorde du som miljöstrateg på Habo och Mullsjö kommuner?

– I Habo och Mullsjö kommuner agerade jag stöd åt de kommunala förvaltningarna och bolagen för att tillsammans med dom minska kommunorganisationens miljöpåverkan. Jag jobbade även en hel del externt för att stötta invånare, föreningar och näringsliv i att göra mer klimatsmarta val. Arbetsuppgifterna varierade väldigt mycket och det kunde handla om allt från solceller, elbilar, avfallshantering och kemikalier till upphandling. Jag försökte också driva en aktiv miljökommunikation, både inom kommunens organisation och utåt. Under mina år som miljöstrateg i Habo och Mullsjö tog jag bland annat fram ett nytt miljöprogram och en miljöutbildning som kom att bli obligatorisk för alla anställda. Jag var även med och tog fram en ny översiktsplan, en risk- och sårbarhetsanalys, och var delaktig i att implementera de globala målen i kommunens styrning och verksamheter. Jag jobbade mycket med uppföljning och utvärdering av miljöarbetet för att ständigt söka förbättring och utveckling. Det är så spännande att se hur mycket som skett de senaste åren!

Vad kommer du att göra på Envima?

– På Envima kommer jag utnyttja den breda erfarenhet jag har med mig för att bidra inom flera områden i verksamheten. Mitt huvudfokus kommer ligga på affärsområdena kommunikation och utbildning och jag ser fram emot att följa en ökad miljömedvetenhet de kommande åren. Jag är övertygad om att vår tids största utmaning, klimatförändringarna, enbart kan lösas om vi har en kunskap och insikt om frågorna. Och det gäller att alla är ombord för att vi ska kunna vända skutan. Jag ser fram emot att möta kunder och tillsammans bidra till ett mer hållbart samhälle. Även om utmaningen upplevs som mer kritisk än någonsin tidigare och det är nu (helst igår) omställningen behöver ske, så är det så himla spännande att få vara med och bidra till denna resan!

Du hamnade på Aktuell Hållbarhets 2019 årslista över spännande hållbarhetstalanger, kan du berätta om det?

– Varje år listar tidningen Aktuell Hållbarhet 33 stycken spännande hållbarhetstalanger under 33 år och för 2019 hamnade jag på den listan för det arbete jag bedrev i Habo och Mullsjö. Jag fick jobbet som miljöstrateg redan när jag var 23 år och tidningen uppmärksammade att jag vid en ung ålder hade påverkat klimat- och miljöarbetet i hela Jönköpings län genom ett flertal kommunöverskridande samarbeten och projekt. De uppmärksammade också att jag drev på arbetet med de globala hållbarhetsmålen och för att klimatanpassa vårt samhälle. Det kändes såklart jättekul att bli uppmärksammad på det sättet, tillsammans med 32 andra fantastiskt inspirerande personer.

MenyFler nyheter