Miljöstrategidagarna: Hållbarhetschefen ska ropa ”shotgun”

2018-10-18

Den 10:e oktober drog 2018 års miljöstrategidagar igång i Stockholm med temat Framtidssäkra ditt hållbarhetsarbete och Envima var självfallet på plats. Läs våra tips och reflektioner från Miljöstrategidagarna om hur du kan framtidssäkra ditt hållbarhetsarbete.

Dagen bjöd på många intressanta föreläsningar om hållbarhetsarbete och miljöledningssystem. Till exempel medverkade Svante Axelsson som berättade hur Sverige ska bli världens första fossilfria land samt upplyste publiken med sin nulägesanalys över omvärlden. Även Anders Wijkman var närvarande som, utöver att dela ut Miljöstrategipriset, gav sin syn på FN:s nysläppta klimatrapport och de utmaningar världen står inför.

Hållbarhetschefen ska ropa ”Shotgun”
Anders Ljungberg och Mattias Holmström från Trivector Logi! delade med sig av en mycket målande och tänkvärd liknelse kring hållbarhetschefens arbete under deras föreläsning. En liknelse som sedan bekräftades av Filippa K:s hållbarhetschef Elin Larsson som definitivt ropade ”shotgun”.    

Hur det många gånger ser ut
Föreställ er att företagets ledningsgrupp ska ut på en resa. Det planeras och struktureras för att alla ska få plats tillsammans med all packning. Bilen är fullastad och alla är redo att åka när hållbarhetschefen kommer med sin packning. En plats frigörs i bilen så att hållbarhetschefen kan följa med, men det finns inte någon plats över för hållbarhetspackningen. Den får istället följa med på ett släp som hängs på där den också förblir.

Hur det borde vara
Företagets ledningsgrupp ska ut på en resa. Hållbarhetschefen blir direkt konsulterad gällande vilken bil som är bäst att använda, därefter kommer planeringen och struktureringen igång för att alla och all tillhörande packning ska få plats. När bilen är fullastad med allas packning inne i bilen ropar hållbarhetschefen ”shotgun” och efter lite diskussioner med ledningsgruppen kommer VD:n fram till att hållbarhetschefen faktiskt ska sitta fram för att säkerställa att VD:n kör på ett miljövänligt sätt.

Några reflektioner och tips från föreläsningarna på Miljöstrategidagarna

  • Om du vill ha ett levande miljöledningssystem bör du börja i verksamheten istället för i standarden för att se vad som behöver utvecklas.
  • Ett bra fungerande ledningssystem bör inte märkas
  • Kom ihåg att det räcker med att nå ut till en majoritet när något ska implementeras eller förändras i ett företag, så sikta på 85 % medetenhet eller nöjdhet istället för på 100 %
  • Tänk pragmatiskt istället för perfekt
  • Är du till exempel miljö- eller hållbarhetschef, våga ta plats och gör dig hörd. Ropa ”shotgun”!

Vi tackar alla som tog er tid att besöka vår monter och hoppas att vi kommer att träffa er på nätverksträffen den 20:e november. Vi hoppas också att reflektionerna och tipsen kan vara till nytta för alla er som jobbar med miljö- och hållbarhetsfrågor.

Vill du veta mer om nätverksträffen med fokus på de globala målen och Agenda 2030 som vi bjöd in till på Miljöstrategidagarna? Läs mer här »

Vill du få mer information om hur du kan implementera ett miljöledningssystem eller komma igång med hållbarhetsarbetet i ert företag? Kontakta oss!

Isabelle Wrede
Miljö- och hållbarhetskonsult

070-624 01 80

MenyFler nyheter