Notice: Undefined variable: showmenu in /var/www/vhosts/envima.se/httpdocs/inc/top.inc.php on line 17

Kundintervju: Svenska Krämfabriken

2021-05-11

”Löftet till våra barn: en bättre värld än den vi har idag”

- Johan Mattson är vd och koncernchef för Svenska Krämfabriken där hållbarhet är fundamentet. Kanske har du använt ormsalva? Eller Recipe for men? Om inte så har du garanterat använt någon av deras produkter ändå. För utöver de egna, kända varumärkena är Svenska Krämfabriken i Borlänge en av de två större kontraktstillverkarna i Sverige av kosmetik och kem och tillverkar bland annat tvål, schampo och handdesinfektion. Och vem har inte använt handsprit det senaste året?

 

År 2012 tog Johan Mattsson och vännen Pär Borgersen över Johans fars lilla kosmetikverksamhet i Mora. Strax efter anslöt Jesper Rönnbäck och hans kompanjoner med företaget RFM Brands. Därmed var Svenska Krämfabriken grundat.

– Vi gick från att vara två relativt små företag till att bli ett relativt stort. Och 2019 blev vi ännu större och ännu bättre.

Ja, för 2019 köpte Svenska Krämfabriken upp CCS Produktionsenhet i Borlänge och idag omsätter man 300 miljoner och har 140 anställda. Försäljning och marknadsföring sker från kontoret i Stockholm medan huvudkontoret ligger i Borlänge där också fabriken finns. En fabrik som gått för fullt det senaste året.

– Aldrig tidigare har vi producerat så mycket och det är så klart på grund av pandemin och att efterfrågan på handdesinfektion och tvål ökat markant det senaste året.

För Svenska Krämfabriken är hållbarhet fundamentalt och man är certifierade i ISO 9001, 14001 och 45001.

– När jag kom in i företaget var begreppet hållbarhet enbart kopplat till innehållet i produkten och råvarorna. Något som såklart är viktigt, men hållbarhet är så mycket mer. Vi har en tydlig målsättning vi ska bygga det mest hållbara bolaget inom vår bransch. Det handlar om löftet till våra barn; att efterlämna en bättre värld än den vi har idag.

Utöver certifieringarna har man också arbetat fram ett tolvpunktsprogram som bland annat innefattar minskad och hållbar energianvändning samt hur man tar hand om processvatten och avfall. Och så hur man kan få bort sekundärplasten.

– Vi har samarbetat med ett annat intressant företag, Stora Enso. Vårt samarbete har lett till att vi minskat vår plastanvändning med 13 ton och idag använder vi istället förnyelsebart emballage, så som wellpapp.

Foto: Svenska Krämfabriken

MenyFler nyheter