Notice: Undefined variable: showmenu in /var/www/vhosts/envima.se/httpdocs/inc/top.inc.php on line 17

Envima uppmärksammar Världsmiljödagen och Cykelns dag

2020-06-05

Idag är det Världsmiljödagen och tidigare i veckan, den 3e juni, var det Cykelns dag. Detta vill såklart vi på Envima uppmärksamma!

Världsmiljödagen instiftades av FN 1972 och firas årligen runt om i världen. Varje år har ett speciellt tema och i år är temat biologisk mångfald. Biologisk mångfald är, precis som de allra flesta vet, en överlevnadsfråga då det är en förutsättning för allt liv på jorden. Frågan har under 2020 fått allt större fokus men ändå är långt ifrån alla medvetna om att vi befinner oss i den sjätte massutrotningen av arter. Det innebär att tre fjärdedelar av alla arter på jorden riskerar att försvinna under de närmaste århundradena. Det är därför av stor vikt att vi uppmärksammar denna fråga allt mer. Än kan vi vända trenden – men tiden börjar rinna ut.

Några enkla saker du kan göra för att bidra till den biologiska mångfalden är att:

  • köpa ekologiskt
  • sätta upp ett insektshotell
  • stötta organisationer som värnar om den biologiska mångfalden
  • minska din totala konsumtion och dina koldioxidutsläpp

Ett sätt att minska dina koldioxidutsläpp är att välja cykeln framför bilen. Detta för oss in på Cykelns dag som inträffade i veckan. Att cykla är bra både för ditt och miljöns välmående! Under den Coronapräglade våren har cyklandet fått sig ett uppsving, då fler har sett hälsofördelar med att cykla till vardags. Det har även konstaterats att städer som har höga nivåer av luftföroreningar, till följd av intensiv biltrafik i stadskärnorna, har drabbats hårdare av covid-19. Nu satsar därför allt fler städer på att utöka möjligheterna till ökat gång och cyklande. Det våras alltså för cykeln!

Vill du ha fler tips på hur du kan bidra till den biologiska mångfalden har bland andra Naturskyddsföreningen en hel del information, till exempel en checklista för biologisk mångfald i trädgården. Du hittar den här.

Hos Svensk Cykling kan du läsa om vanliga myter och missförstånd kring cykling.

 

MenyFler nyheter