Avstå från Black Friday – ta ett köpstopp istället!

2019-11-29

På Envima försöker vi uppmuntra varandra till att göra hållbara val både i vårt yrkesliv och på fritiden. Därför vill vi även ta avstånd från aktiviteter som uppmuntrar till överdriven konsumtion. Ett exempel är Black Friday och den onödiga konsumtion dagen ofta för med sig. Det är lättare sagt än gjort att hålla sig borta från lockpriserna.

Jag, (Theréz, Miljö- och hållbarhetskonsult på Envima), tänkte därför passa på att tipsa om en miljövänlig aktivitet man kan göra för att ta avstånd från konsumtionshets, nämligen att påbörja ett köpstopp!

Jag började hösten med att dra igång en köpstoppsutmaning. Jag och några kompisar satte upp egna regler och gjorde det hela till en tävling där det gäller att handla minst ”onödiga prylar”. I den kategorin räknar vi in kläder, skor, inredning, elektronik m.m. Utöver det satte vi även upp en budget för mat och en för nöje. Vi började utmaningen i september och kommer hålla på till februari. Jag tycker det har varit mycket lättare än jag trodde det skulle vara. Det är skönt att ha personer i sin närhet som man kan bolla med om hur man ska tänka i vissa situationer. När köpstoppet är slut är mitt huvudsakliga mål att helt avstå från det spontana shoppandet och istället planera inför ett köp. Och såklart välja second hand i första hand.

Om man bestämmer sig för att ge det en chans tror jag att alla kan ha ett köpstopp, oavsett livssituation, därför har jag här sammanställt några tips för dig som blir nyfiken och vill testa:

 1. Lägg dig på en nivå som passar dig. Om ett totalt köpstopp på flera månader eller ett år låter svårt och jobbigt för dig behöver du inte gå så långt det första du gör. Testa t.ex. med lite kortare tid till en början. Sätt även upp regler för dig själv, vad ska vara tillåtet eller inte att köpa?
   
 2. Förbered dig. Det låter konstigt att säga att du ska förbereda dig på ett köpstopp genom att handla. Men det gäller snarare att se över så att du har det du kommer behöva under köpstoppet. Kolla över så att du t.ex. inte behöver köpa en ny vinterjacka under köpstoppet. Hitta gärna personer som du kan inspireras av, det finns t.ex. grupper på facebook, gör det tillsammans med en vän eller till en tävling.
   
 3. Håll dig undan från frestelser. Gå igenom din mailkorg och avsluta prenumerationer från de där butikerna som bara vill skicka erbjudanden stup i kvarten. Sluta följ personer på sociala medier som förespråkar ”slit och släng” och överkonsumtion.
   
 4. Det du så gärna vill ha idag kommer vara glömt imorgon. Bara genom att tänka så kommer göra det lättare att undvika onödiga köp. Om det är en pryl du sett och ofta tänker på under ditt köpstopp, skriv upp det! Om du fortfarande vill ha den efter ditt köpstopp kanske det snarare är en investering än ett onödigt köp.
   
 5. Hitta på roliga saker. Passa på att byta ut den där tiden du annars hade lagt på att shoppa på att göra sånt du gillar. Kanske märker du att du kan lägga ner mer tid på ett fritidsintresse eller träffa vänner och familj.

Jag hoppas detta inspirerar dig till ett testa att köpstopp, det sparar både pengar och jordens resurser!

MenyFler nyheter