Vid årsskiftet träder alltid flera nya lagar i kraft. Vi har samlat de viktigaste inom miljö- och hållbarhetsområdet här nedan.
CSRD
Numera gäller skyldighet att hållbarhetsrapportera om medelantalet anställda i aktiebolaget under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren har uppgått till mer än 250 personer.
Ändringar i miljöbalken
Omfattande ändringar görs i olika delar av miljöbalken bl.a. i kapitel 6, 16, 19, 22, och 24. De största ändringarna görs i kapitel 22 om förfarandet hos mark- och miljödomstolar. Syftet med ändringarna är att åstadkomma en modernare och mer effektiv miljöprövning. Tanken är att regelverket för miljöprövning ska förenklas genom större enhetlighet och tydligare kravnivåer. Genom ändringarna ska ändringstillstånd kunna användas i större utsträckning än tidigare. Giltighetstiden för tillstånd kan genom ändringen förlängas med tre år, vilket ger tillståndshavaren mer tid att avsluta den tillståndspliktiga verksamheten eller erhålla ett nytt tillstånd.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (2024:10) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S 2025)
Föreskrifterna i ADR-S innehåller bestämmelser och förutsättningar som ska vara uppfyllda vid nationell och internationell transport av farligt gods på väg. Föreskrifterna uppdateras vartannat år. En skillnad mot tidigare version av föreskriften är att transport av farligt gods som privatpersoner utför undantas från kraven i föreskriften. Det gäller under förutsättning att det är avsett för personligt bruk eller hushållsbruk eller för sport och fritid och transporteras som avfall.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (2024:11) om transport av farligt gods på järnväg (RID-S 2025)
Föreskrifterna i RID-S innehåller bestämmelser och förutsättningar som ska vara uppfyllda vid nationell och internationell transport av farligt gods på järnväg. Föreskrifterna uppdateras vartannat år. Likt för ADR-S är en skillnad mot tidigare föreskrift att transport av farligt gods som privatpersoner utför undantas från kraven i föreskriften. Det gäller under förutsättning att det är avsett för personligt bruk eller hushållsbruk eller för sport och fritid och transporteras som avfall.
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2024/3019 av den 27 november 2024 om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse
Senast år 2035 måste EU:s medlemsländer avlägsna biologiskt nedbrytbart organiskt material från avloppsvatten från tätbebyggelse (sekundär rening) innan det släpps ut i miljön. Direktivet ställer även krav på att medlemsländerna använder sig av tertiär rening (reducering av kväve och/eller fosfor från avloppsvatten). Till följd av direktivet kommer tillverkare av läkemedel och kosmetika att behöva bidra med minst 80 procent av de extra kostnaderna för den kvartära reningen (reducering av ett brett spektrum av mikroföroreningar), genom ett system med utökat producentansvar (EPR) och i enlighet med principen om att förorenaren betalar. I och med att akten är ett direktiv måste den inkorporeras i nationell lagstiftning. Direktivet ska vara implementerat i svensk lagstiftning senast den 31 juli 2027.
Statens energimyndighets föreskrifter om skyldighet att lämna uppgifter till statistik (STEMFS 2024:5-10).
Enligt föreskrifterna ska uppgifter lämnas till Statens energimyndighet, i enlighet med bilagorna i respektive föreskrift, av producenter och distributörer av fjärrvärme och fjärrkyla, elproducenter, elproducerande industrier, företag som bedriver överföring av el, företag som bedriver handel med el m.m. Informationen som ska lämnas rör t.ex. elpriser, gaspriser, energistatistik och nätanslutna solcellsanläggningar.
Är ni osäkra på hur ni berörs av de nya lagarna, behöver hjälp med tolkning eller letar efter ett system för er lagbevakning?
Kontakta Anna Liszke, miljörättsjurist anna.liszke@envima.se
Så hjälper vi dig vidare!